Vluchtelingenstroom door geweld in Soedan

In de betwiste Soedanese regio Abyei zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Vorige week viel het Soedanese leger de olierijke regio binnen. Zuid-Soedan beschuldigt het regime in Khartoem van een "oorlogsdaad".

Volgens de Verenigde Naties zijn 30.000 à 40.000 inwoners van Abyei op de vlucht geslagen. De Zuid-Soedanese regering heeft het over 150.000 vluchtelingen, maar dat cijfer is nog niet bevestigd. In elk geval hebben de vluchtelingen het erg moeilijk, onder meer omdat alle wegen in modderpaden zijn veranderd, doordat het regenseizoen in volle gang is.

"Duizenden mensen zijn op de been, vooral vrouwen en kinderen, met tassen op hun hoofd", meldt Artsen zonder Grenzen. "Je ziet ze ook aan de kant van de weg zitten op matjes, uitgeput van het urenlange lopen. Veel kinderen vertonen symptomen van uitdroging."

Abyei is een twistappel tussen de Soedanese regering en Zuid-Soedan, dat in juli onafhankelijk wordt van Khartoem. In januari had een referendum moeten plaatsvinden in Abyei om uit te maken of het olierijke gebied zich bij het noorden of het zuiden zou voegen, maar dat referendum is er nooit gekomen. Eind vorige week nam Khartoem het recht in eigen handen en stuurde de regering troepen.

Zuid-Soedan, waar de bevolking op 9 januari massaal koos voor onafhankelijkheid, heeft het over "een oorlogsdaad". De regering van president Salva Kiir vindt dat Abyei een deel is van Zuid-Soedan. Waarnemers vrezen dat de hele kwestie kan leiden tot een heropleving van de burgeroorlog tussen het noorden en het zuiden. Die duurde van 1954 tot 2005 en eiste naar schatting minstens 2 miljoen mensenlevens.