Voor of tegen Di Rupo, dat is de (enige) vraag

De leden van de PS kiezen vandaag en morgen een nieuwe partijvoorzitter. De naam van die voorzitter is nu al bekend en klinkt hetzelfde als die van de huidige voorzitter. Elio Di Rupo is namelijk de enige kandidaat.

De voorzittersverkiezingen van de PS worden geen spannende race, met als enige kandidaat de huidige voorzitter Elio Di Rupo. Dus rest er maar één vraag: hoeveel stemmen krijgt hij achter zich? Vermoedelijk zal hij opnieuw - zoals de vorige verkiezingen - met een stalinistische score verkozen worden zoals dat heet.

Bij de twee vorige verkiezingen was dat rond de 90 procent. Alleen de eerste keer moest hij het met minder doen, omdat er toen meerdere kandidaten waren en hij nog aan het opklimmen was binnen de partij.

Di Rupo is al sinds 1999 voorzitter van de Franstalige socialisten en is met zijn herverkiezing sowieso al de langst regerende partijvoorzitter sinds de Belgische socialistische partij opgesplitst werd in een Franstalige en Vlaamse partij.

Als hij herkozen wordt, wat dus zo goed als zeker is, begint hij aan zijn vierde ambtstermijn. De vorige 12 jaar gingen gepaard met een hele reeks ups en downs. Di Rupo heeft in die tijd zowat alles vernieuwd aan de PS, tot het gebouw van het hoofdkantoor toe. Hij maakte van de PS een in Wallonië sterk verankerde partij. Maar de nederlaag in 2007 tegen de MR was dan weer een dieptepunt.

Het resultaat van de verkiezingen zal wellicht morgenavond rond 22 uur bekend zijn. Na die uitslag zal de volgende vraag zijn of Di Rupo zijn voorzittersmandaat zal combineren met het premierschap. Maar daarvoor moet de - nu nog - formateur eerst nog een heel hindernissenparcours afleggen.