"Godfather of Rap" Gil Scott-Heron overleden

De Amerikaanse muzikant en dichter Gil Scott-Heron is op 62-jarige leeftijd gestorven in een ziekenhuis in New York. Scott-Heron geldt als een belangrijke inspiratiebron voor de hedendaagse rapmuziek en werd daarom wel eens de "Godfather of Rap" genoemd.

Over de doodsoorzaak is er nog geen uitsluitsel, maar hij zou ziek geworden zijn kort na zijn terugkeer van een tournee door Europa.

De muziek van Scott-Heron overspande verschillende genres, zoals soul, jazz, blues en spoken word. Zijn werk uit de late jaren 70 en vroege jaren 80 oefende een grote invloed uit op de opkomende rap- en hiphopscene. Hij schuwde ook de politieke statements niet. Zo is zijn waarschijnlijk bekendste nummer, "The revolution will not be televised", een aanklacht tegen de massamedia en de consumptiemaatschappij.

Scott-Heron was naast muzikant ook schrijver en dichter. Daarbij had hij het geregeld over zijn strijd tegen alcohol en drugs. Die bracht hem meer dan eens in de gevangenis. In 2010 had hij voor het eerst in 16 jaar nieuw werk uitgebracht. Dat album, getiteld "I'm new here", werd erg goed ontvangen en had hem opnieuw onder de aandacht gebracht van een breed publiek.