Akkers te droog om te zaaien of te planten

De droogte veroorzaakt problemen in de landbouw. Boeren die buiten groenten telen, hebben nog enkele dagen de tijd om te zaaien of te planten, maar veel akkers liggen er droog bij.

Volgens de Boerenbond krijgt vooral de teelt van zogenoemde vollegrondgroenten rake klappen. Groenten als spinazie, erwten, wortelen, bonen en witloof worden normaal gezien voor het begin van de maand juni ingezaaid, maar door de droogte is dat nog niet kunnen gebeuren.

"Elke plant heeft een bepaalde groeiperiode nodig. De regel voor vollegrondgroenten is dat ze gezaaid worden vóór juni. Wel, we zijn nu eind mei, elke dag telt. Sowieso zullen de opbrengsten lager zijn, en we riskeren nu ook dat akkers niet zullen kunnen worden ingezaaid", zegt Anne-Marie Van Geenberghe, woordvoerster van de Boerenbond.

De Boerenbond hoopt dat de boeren hun Europese premies vroeger uitbetaald krijgen. De landbouwers kunnen ook een beroep doen op het zogenoemde Landbouwrampenfonds. Dat betaalt schadevergoedingen bij extreme weersomstandigheden.