Akkoord over einde gevechten in Jemen

In Jemen is een bestand gesloten tussen president Ali Abdullah Saleh en sjeik Sadiq al-Ahmar, de leider van de grootste stam in het land. Dat akkoord moet een einde maken aan vijf dagen van bloedige gevechten.

Volgens het akkoord zouden de strijders van de Hashid de regeringsgebouwen ontruimen die ze de voorbije dagen hadden ingenomen.

De strijd begon vijf dagen geleden toen het leger de woning van sjeik Sadiq al-Ahmar in de hoofstad Sanaa aanviel. Al Ahmar is de leider van de Hashid, de grootste stammenconfederatie van het land. De militie van de Hashid nam daarop de wapens op tegen president Saleh en kon een aantal regeringsgebouwen in en om de hoofdstad innemen. Bij die gevechten zijn 124 doden gevallen.

Sjeik al-Ahmar had de leden van zijn groep bovendien opgeroepen om het regime van Saleh ten val te brengen. Dat is niet onbelangrijk want de stam van Saleh behoort tot de Hashid, al zijn de militairen de voorbije week niet massaal overgelopen.

Door de crisis leek een burgeroorlog in Jemen niet veraf meer. Dat land wordt al maandenlang getroffen door het volksprotest. Daarnaast is er in het noorden een opstand van sjiitische stammen, wil het zuiden zich afscheuren en is ook het terreurnetwerk Al Qaeda er actief.

De opstand van de Hashid is evenwel de grootste uitdaging voor president Saleh die al 33 jaar aan de macht is in Jemen.