Anker kapitein Blackbeard boven water

Voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina is het anker opgevist van het vermoedelijke vlaggenschip van de beruchte piratenkapitein Blackbeard, die in het begin van de 18e eeuw onrust zaaide in het Caraïbische gebied.

Kapitein Blackbeard was een Engelse piraat die tussen 1716 en 1718 de schrik was van elke zeevaarder in het Caraïbische gebied en de oostkust van Noord-Amerika. In 18 maanden tijd kaapte hij maar liefst 20 schepen. Volgens de overlevering was hij een woeste verschijning, met een lange zwarte baard waarin hij bij gevechten lonten stak, zodat hij altijd in een rookwolk gehuld was.

Het vlaggenschip van kapitein Blackbeard was de Queen Anne's Revenge, een Frans slavenschip dat hij begin 1717 had gekaapt. In het najaar van 1718 strandde de Queen Anne's Revenge op een zandbank voor de kust van North Carolina en zonk. Kapitein Blackbeard werd vijf maanden later gedood.

Het vermoedelijke wrak van de Queen Anne's Revenge werd in 1996 gelokaliseerd voor de kust van Beaufort, in North Carolina. Sindsdien zijn al meer dan 16.000 artefacten aan boord van het schip boven water gehaald, waaronder stukken van het kanon. Nu zijn duikers erin geslaagd om een van de drie ankers boven water te halen.

Dat was niet zo'n eenvoudige operatie. Het anker dat nu is opgevist, is 3,5 meter lang en heeft "armen" van 2,3 meter. Het was bedekt met een aangekoekte laag schelpen, zand en andere rommel die werd aangetrokken door het ijzer. Het gewicht wordt geschat op 1.135 tot 1.360 kilogram. Het anker zal worden tentoongesteld in het North Caroline Maritime Museum in Beaufort, waar volgende maand een tentoonstelling met artefacten uit het schip geopend wordt.

Het anker kon op geen beter moment boven water gehaald worden. Kapitein Blackbeard en zijn Queen Anne's Revenge spelen een hoofdrol in de film "Pirates of the Carribean: On Stranger Tides" die momenteel in de bioscopen draait, met Ian McShane in de rol van kapitein Blackbeard (kleine foto).

lees ook