Arabische Liga steunt erkenning Palestina

De Arabische Liga zal in het najaar gaan ijveren voor een erkenning van Palestina door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Toch is het niet zeker dat die erkenning er komt.

Echt verrassend is die beslissing niet, maar de Arabische Liga heeft zich nu tegenover de Palestijnse president Mahmoud Abbas (foto) geëngageerd om bij de lidstaten van de Verenigde Naties steun te verwerven voor een erkenning.

Abbas wil dat de Algemene Vergadering in september een Palestijnse staat in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever met Oost-Jeruzalem als hoofdstad erkent.

Echt zeker is dat niet niet, want de Verenigde Staten willen een erkenning van Palestina enkel in de vorm van een vredesakkoord met Israël steunen. Joseph Deiss, de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, vindt dat de VN-Veiligheidsraad eerst over de kwestie moet oordelen en daar heeft de VS een vetorecht.