Artsen rekenden 11 miljoen te veel aan

Tandartsen, huisartsen en specialisten hebben vorig jaar ruim 11 miljoen euro te veel aangerekend aan de ziekteverzekering. Dat blijkt uit het jaarverslag van de controledienst van het Riziv.

"Het gaat enerzijds over niet-verrichte prestaties, bijvoorbeeld een operatie, een ingreep of een technische prestatie, die toch werden aangerekend aan de ziekteverzekering. Anderzijds gaat het om prestaties die niet conform de reglementering werden aangerekend, bijvoorbeeld een dagbezoek dat werd aangerekend als een avond- of een nachtbezoek", verduidelijkt Bernard Hepp, secretaris-generaal van de controledienst.

Meestal kwam het probleem aan het licht na een klacht van een patiënt of een verzekeraar, of van het Riziv zelf. Het merendeel van de zorgverleners zette na onderzoek de fout meteen recht. Op die manier werd 4,6 miljoen euro teruggestort naar het Riziv. Daar staat tegenover dat 222 artsen werden doorverwezen naar de rechtbank omdat er sprake was van fraude. Zij kregen elk gemiddeld een boete van 10.000 euro.