Commotie over "ereburger" Hitler in Oostenrijk

In Oostenrijk onderzoeken verschillende steden en gemeenten of de voormalige dictator Adolf Hitler er ingeschreven staat als ereburger. De commotie ontstond nadat gebleken was dat Hitler in het dorpje Amstetten nog steeds op de lijst stond.

Hitler, Oostenrijker van geboorte, bezocht Amstetten in 1938. Het jaar daarop kreeg hij de titel van ereburger. Toen onlangs bleek dat die titel nooit was ingetrokken, dienden de plaatselijke Groenen een motie in om Hitler van de lijst te schrappen. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde daarmee in.

Twee gemeenteraadsleden van de extreemrechtse FPÖ onthielden zich van de stemming. Volgens hen was de heisa onnodig, omdat Hitlers ereburgerschap zou zijn vervallen bij zijn dood in 1945. De andere partijen eisen nu het ontslag van de twee raadsleden.

Het debat in Amstetten is ook in de rest van Oostenrijk met belangstelling gevolgd. In die mate zelfs dat andere steden en gemeenten nu hun archieven erop naspeuren om te zien of Hitler nog op de lijst van ereburgers staat.

De burgemeester van Klagenfurt heeft een debat over de kwestie niet afgewacht. Nadat historici nazikranten hadden gevonden waarin een ereceremonie voor Hitler beschreven werd, vaardigde hij de volgende motie uit: "Als zou blijken dat Adolf Hitler ooit het ereburgerschap gekregen heeft van de stad Klagenfurt, is dat hierbij ingetrokken en ongeldig verklaard."

Amstetten haalde het wereldnieuws in 2008, toen de incestzaak rond Jozef Fritzl uitbrak. Die had zijn dochter jarenlang opgesloten in een kelder in zijn huis in het dorp.