Duitse ISAF-commandant gewond bij aanslag

Bij een bomaanslag in de Afghaanse stad Taloqan zouden zeven doden zijn gevallen. De Duitse bevelhebber voor Noord-Afghanistan Markus Kneip zou daarbij gewond zijn geraakt.

Vanmiddag heeft een zelfmoordterrorist zich opgeblazen in de residentie van de lokale gouverneur in Taloqan, de hoofdstad van de Noord-Afghaanse provincie Takhar.

Eerst was gezegd dat generaal Daud Daud, de politiechef van Noord-Afghanistan, bij de aanslag was omgekomen. Ook twee Duitse soldaten en vier Afghaanse militairen zouden zijn gedood.

Er zou ook een tiental gewonden zijn gevallen. Volgens de website van het Duitse magazine Der Spiegel is een van hen de gouverneur, de andere is de Duitse generaal Markus Kneip (links). Die zou zwaargewond zijn, maar niet in levensgevaar verkeren. Kneip is de commandant van de NAVO-vredesmacht ISAF in het noorden van Afghanistan en heeft ook de Belgen in Kunduz onder zijn bevel. Die waren evenwel niet aanwezig in Taloqan.

De aanslag is opgeëist door de extremistische talibanrebellen. Taloqan ligt erg ver in het noorden, niet ver van Tadzjikistan, en is een bolwerk van de anti-talibangroep Jamiat e-Islami. Het is erg uitzonderlijk dat de taliban zo ver noordwaarts actief zijn.