Geen hoestsiroop voor kind onder 12 jaar?

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen wil hoestsiroop verbieden voor kinderen onder de 12 jaar. Dat schrijft het vakblad De Apotheker. De apothekersbond is tegen een verbod.

Momenteel worden hoestremmers al afgeraden voor kinderen tot 2 jaar. In een voorlopig advies vraagt het agentschap dat op te trekken tot 12 jaar. Het is niet bewezen dat hoestremmers werken, klinkt het.

"Onze experten hebben een gebrek aan aangetoonde doeltreffendheid vastgesteld", zegt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen. "Ze willen veiligheidsproblemen vermijden. Voor kinderen hebben we soms al meldingen gehad, te wijten aan slecht gebruik. Dergelijke producten zijn moeilijk te doseren bij kinderen. Hoest is ook geen geïsoleerd symptoom, het maakt deel uit van een pathologie."

De producenten hebben nog een maand de tijd om te bewijzen dat hoestremmers wel werken. Daarna geeft het agentschap een definitief advies. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) moet dan de knoop doorhakken.

Het agentschap stelt ook voor om hoestremmers met codeïne voortaan alleen te verkopen op voorschrift.

"Verbod leidt juist tot meer onveiligheid"

De apothekersbond is tegen een verbod op hoestsiroop voor kinderen tot 12 jaar. Volgens secretaris-generaal Jan Depoorter zou een dergelijk verbod net tot meer gevaar leiden.

"Die middelen blijven voorhanden voor kinderen boven 12 jaar en volwassenen, dus dat betekent dat die middelen ook in de huisapotheek blijven. Op het moment dat ouders problemen vaststellen met kinderen onder de 12 jaar gaat men die vervolgens toch gebruiken, maar dan zonder duidelijke aanwijzingen. We komen dus feitelijk in een veel onveiligere situatie dan nu", zegt hij.

De apothekers onderhandelen nog met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen om het verbod tegen te houden. Ze gaan wel akkoord om hoestremmers met codeïne voortaan alleen op voorschrift te verkopen.