Komkommerverkoop stort in door EHEC-bacterie

In Duitsland zijn er opnieuw twee mensen overleden door de EHEC-darmbacterie. Het gaat om twee vrouwen uit het noorden van het land. De bacterie is teruggevonden op komkommers afkomstig uit Spanje. De verkoop van komkommers in ons land is intussen drastisch gedaald.

De dodentol door de EHEC-bacterie blijft stijgen in Duitsland. Intussen zijn al negen doden geteld. De minister van Volksgezondheid waarschuwt ook dat het einde van de crisis nog niet in zicht is. "De incubatietijd van deze bacterie is tien dagen, dus het zou heel goed kunnen dat er de komende dagen nog heel veel gevallen bij komen", zegt correspondent Tim De Wit. "Er zijn zo'n 1.000 verdachte gevallen, van wie er 276 zeker deze EHEC-bacterie hebben, de anderen hebben de klachten die erbij horen, maar bij hen moet nog worden vastgesteld of ze de bacterie wel echt hebben."

De bacterie is teruggevonden op komkommers en de verkoop van die groente heeft dan ook een zware klap gekregen. De vraag naar komkommers, en bij uitbreiding sla en tomaten, is in veel Duitse voedingszaken aanzienlijk teruggevallen. De Duitse consument is immers wantrouwig. Veel tuinders en landbouwers moeten verse groenten weggooien.

"Niemand wil nog een komkommer hebben"

In ons land zijn er vooralsnog geen sporen gevonden van de gevaarlijke bacterie, zegt het Voedselagentschap. Er is dus geen reden tot ongerustheid. Toch zijn de economische gevolgen al voelbaar, zegt Jan Budts, komkommerkweker uit Duffel.

"Ik denk dat we niet moeten praten over een Duitse crisis. Heel Europa is wakkergeschud. En het feit dat de Belgische komkommertelers hun export voor een groot deel naar Duitsland zien vertrekken, zien we daar een heel groot dilemma ontstaan, omdat Duitsland quasi stilgevallen is in verkoop."

Niet alleen de export valt stil, ook in België is het wantrouwen groot. "De prijs was al redelijk laag en hij is nu quasi gehalveerd. En ik zou er niet van schrikken als we ze volgende week niet meer verkocht krijgen, als het zo voortgaat."

Danny Van Laere is groentenverkoper in Gent en omstreken; ook hij ondervindt de gevolgen van de komkommercrisis. "Geen enkele komkommer kan er nog verkocht worden. Niemand wil nog een komkommer hebben."