Malta stemt over invoering echtscheiding

De inwoners van het eiland Malta kunnen vandaag stemmen in een referendum over de mogelijke invoering van echtscheiding. Malta is het enige land Europese land waar scheiden verboden is.

Steeds meer koppels op Malta wonen samen in plaats van te trouwen en er worden ook meer en meer kinderen geboren buiten de context van een huwelijk. Koppels bij wie een haar in de boter zit, kunnen gescheiden gaan wonen, maar wettelijk uit elkaar gaan kan niet. Hertrouwen dus ook niet.

Het voorstel waarover de Maltezen zich nu kunnen uitspreken, is gebaseerd op het Ierse model, waar koppels vier jaar apart moeten wonen voor ze wettelijk kunnen scheiden. Premier Lawrence Gonzi van de centrumrechtse nationalistische partij is een hevige tegenstander, maar het voorstel voor het referendum komt wel van een van zijn partijgenoten en krijgt de steun van de socialistische oppositie.

De volksraadpleging wordt gezien als een test voor de invloed van de katholieke kerk, traditioneel erg sterk op Malta. Meer dan 70 procent van de 400.000 inwoners woont nog de zondagsmis bij, bijna alle huwelijken worden voor de kerk gesloten.

De stembureaus blijven open tot 's avonds. Het is gissen naar het resultaat, de meningen zijn erg verdeeld. 40 procent van de kiesgerechtigden zou nog onbeslist zijn. Het resultaat van het referendum zal morgen bekend zijn, maar is niet bindend. Een wet die echtscheiding mogelijk maakt, moet door het parlement worden goedgekeurd.