Obama besluit Europese rondreis in Polen

De Amerikaanse president Barack Obama brengt momenteel een bezoek aan Polen, de laatste bestemming van zijn zesdaagse reis door Europa. Hij sprak er met de Poolse leiders onder meer over de revoltes in de Arabische wereld en de kwestie van het antiraketschild.
Obama en de Poolse premier Donald Tusk

Gisteravond bracht Obama hulde aan Poolse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog door een herdenkingskrans neer te leggen aan het graf van de onbekende soldaat in Warschau (kleine foto). Hij sprak ook met enkele joodse overlevenden van de Holocaust.

Obama prees Polen als een voorbeeld voor de andere Oost-Europese landen. De Amerikaanse president wees daarbij op de economische en democratische successen van de Polen. Hij zei ook uit te kijken naar het Poolse EU-voorzitterschap, dat gepland staat voor de tweede helft van dit jaar.

Obama benadrukte dat het de taak is van Polen om landen als Oekraïne de weg voorwaarts te tonen. Hij had ook kritiek op buurland Wit-Rusland, waar protesten tegen president Aleksander Loekasjenko onlangs nog zijn neergeslagen.

Voorts stelde de Amerikaanse president zijn Poolse gesprekspartners gerust over de plannen voor een antiraketschild en de mogelijke implicaties op de relaties met Rusland. "Bescherming tegen langeafstandsraketten is een domein waarin we moeten samenwerken met de Russen, omdat we voor een gezamenlijke dreiging staan", zei hij na een onderhoud met president Bronislaw Komorowski.

Roemenië en Polen hebben aanvaard om tegen 2015 en 2018 SM-3-interceptoren op hun grondgebied te installeren, dat past in het van het voornemen om een antiraketschild op te trekken. Rusland staat erg afkerig tegen de plannen en ziet het als een dreiging voor de eigen veiligheid.

Obama sprak ook met premier Donald Tusk. Op de agenda stonden onder meer de revoltes in de Arabische wereld, het energiebeleid en de visaverplichting voor Polen die naar de Verenigde Staten reizen.

Hét Poolse boegbeeld bij uitstek, de gewezen vakbondsleider Lech Walesa, zegde dan weer een ontmoeting met Obama af. Volgens hem zou de afspraak enkel een "foto-gelegenheid" geweest zijn en dan bedankte hij liever voor de eer. Walesa wenste Obama voorts wel "al het beste".