Onderzoek naar "handlangers" van Mladic

Het Servische gerecht opent een onderzoek naar wie de opgepakte generaal Ratko Mladic 16 jaar lang heeft geholpen om een arrestatie te vermijden. Dat heeft de Servische president Boris Tadic (foto) gezegd.

Ratko Mladic was de militaire leider van de Bosnische Serviërs tijdens het conflict in de Balkan in de jaren 90 en wordt verdacht van genocide en oorlogsmisdaden, vooral in verband met de slachtpartij in de Bosnische enclave Srebrenica, waarbij 8.000 mannen en jongens werden omgebracht.

Mladic was voortvluchtig en kon zich bijna 16 jaar schuilhouden, tot hij donderdag werd opgepakt in het stadje Lazarevo. Gisteren verscheen hij voor de Servische rechtbank, die oordeelde dat hij kan worden uitgeleverd aan het oorlogstribunaal in Den Haag.

Volgens waarnemers kreeg Mladic steun van sommigen binnen het Servische leger of de inlichtingendiensten om zich schuil te houden. In een gesprek met de Britse omroep BBC zegt de Servische president Boris Tadic dat het gerecht in Servië zal onderzoeken of dat klopt. Al wie Mladic beschermd heeft, zal worden vervolgd, klinkt het.

Tadic zei ook dat hoewel Mladic aanvankelijk veel steun kreeg van het regime, dit sterk afnam na de val van president Slobodan Milosevic in 2000. De inspanningen om de dan voortvluchtige Mladic op te sporen, werden opgedreven toen Tadic in 2004 president werd. Die zoektocht werd echter bemoeilijkt door de uitgebreide familiebanden van Mladic.

"Hij had zeer veel verwanten, niet alleen in Servië, maar ook in Bosnië-Herzegovina, Macedonië en andere landen in de regio", aldus Tadic. "Dat maakte het bijzonder moeilijk om de zaak te onderzoeken. De komende dagen zullen we een volledig beeld krijgen van wat zich de voorbije jaren heeft afgespeeld. Dat is heel belangrijk voor ons."

Veel Serviërs lijken tevreden dat Mladic eindelijk is gevat. Dat hij toch nog op steun kan rekenen, blijkt uit het feit dat gisteren in de stad Pale zo'n 2.000 Serviërs hebben betoogd tegen wat zij het "verraad van Belgrado" noemen.