10.000 Serviërs betoogden voor Mladic

In de Servische hoofdstad Belgrado hebben 10.000 mensen betoogd tegen de uitlevering van de Bosnisch-Servische oorlogsleider Ratko Mladic aan het VN-tribunaal voor ex-Joegoslavië.

Tot de betoging was opgeroepen door de ultranationalistische partij SRS. Die partij steunde in de jaren 90 de politiek van de vroegere Servische president Slobodan Milosevic in Bosnië en Kosovo en heeft nog altijd veel aanhangers in Servië.

De betogers eisten het ontslag van de democratisch verkozen president Boris Tadic en zijn regering en kantten zich tegen de uitlevering van Ratko Mladic die er wellicht snel zal komen. Mladic is eerder deze week door de Servische politie opgepakt in zijn schuildoord.

Intussen beweert de zoon van Mladic dat de ex-generaal geen weet had van de massamoord op 8.000 mannen en jongens tijdens de val van de Bosnische stad Srebrenica in juli 1995.

Het drama van Srebrenica is een van die zaken waar het VN-tribunaal Mladic wil vervolgen, maar er zijn nog tal van andere aanklachten. Die slaan op genocide en medewerking aan genocide van moslims en Kroaten, ontvoering, foltering, seksueel geweld en deportatie van duizenden burgers en het beschieten en doden van burgers tijdens het jarenlange beleg van de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

Mladic was al die tijd de militaire leider van de Bosnisch-Servische milities. De politieke leider, Radovan Karadzic, is enkele jaren geleden al gevat en uitgeleverd aan het VN-tribunaal in Den Haag.