150.000 euro voor eerste deel Claus-veiling

Bij het Amsterdamse veilinghuis Adams heeft het eerste deel van de Hugo Claus-collectie van de Nederlandse bibliofiel Gert Jan Hemmink ruim 150.000 euro opgeleverd, wat wel minder is dan verwacht. In het najaar volgen er nog meer veilingen.

De eerste veiling bracht vooral het beeldend werk van Claus onder de hamer. Het Cobra-schilderij "De expert", een olieverfschilderij uit 1950, werd geveild voor ruim 21.000 euro.

De onuitgegeven bundel "Paal en perk" (afbeelding) met 14 originele tekeningen van Cobra-kunstenaar Corneille en 9 handgeschreven gedichten van Claus bracht 32.000 euro op.

In het najaar gaat vooral het literaire werk van Claus onder de hamer. In totaal worden ruim duizend items geveild. Gert Jan Hemmink, die bevriend was met Claus, bemachtigde veel werk uit zijn privébibliotheek. Er zijn veel luxe-edities en speciale drukken bij, meestal gesigneerd.