"Meer samenwerking rond jobs en economie"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez pleit ervoor dat meer werkloze Walen aan de slag gaan in Vlaanderen. Dat heeft ze gezegd tijdens de ledendag van haar partij.

De ledendag van de SP.A vond plaats in het dierenpark Paira Daiza in Brugelette, in de provincie Henegouwen. Ruim 7.000 leden en sympathisanten waren de taalgrens overgestoken om het evenement bij te wonen.

In haar toespraak pleitte voorzitter Gennez voor meer samenwerkingsakkoorden rond werk, jobs en economie tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. "In Mechelen, waar ik woon, hebben we 1.900 openstaande vacatures. Twintig kilometer verderop, in Brussel, is 1 op de 4 jongeren werkloos", klonk het. "We sluiten samenwerkingsakkoorden af met landen aan de andere kant van de wereld, waarom kunnen Vlaanderen, Wallonië en Brussel dan niet samenwerken rond werk, jobs en economie?"

Volgens Gennez is er ook nood aan een nieuwe economie en een nieuw sociaal contact. "Te veel mensen vallen vandaag uit de boot: laaggeschoolden, eenoudergezinnen, jongeren, 50-plussers. Er moet geïnvesteerd worden in opleiding en herscholing, het beste onderwijs in goede schoolgebouwen, goede zorginstellingen, betaalbare en toegankelijke kinderopvang."

Ook voor de SP.A moeten de financiën gezond gemaakt worden. "Maar laat mij duidelijk zijn: we gaan niet sanereren zonder te investeren", aldus Gennez, die verwees naar het beleid van de Vlaamse regering waarvan de partij deel uitmaakt. De begroting is er in evenwicht, maar "we zijn blijven investeren in crèches en scholen, in innovatie en sociale woningen".