"Meer verantwoordelijkheid voor huidige regering"

Als formateur Elio Di Rupo (PS) er niet in slaagt om "in de volgende weken of maanden" een nieuwe regering te vormen, "dan moeten we gaan naar meer verantwoordelijkheid voor de huidige regering". Dat zegt minister van Financiën Didier Reynders (MR).
Didier Reynders

"De eerste prioriteit is de formateur met misschien een echte regering in de volgende weken of maanden", aldus Reynders in "De zevende dag" op Eén. "Maar zonder dat moeten we misschien naar meer verantwoordelijkheden voor de huidige regering gaan, misschien niet meer in lopende zaken, maar met een echt programma." De regering zou daarvoor eerst het vertrouwen moeten vragen aan het parlement. Maar daar beschikt ze nog steeds over een meerderheid, zo benadrukt hij.

Reynders erkent dat de ontslagnemende regering van premier Yves Leterme (CD&V) een begroting voor 2011 kon opstellen en militairen naar Libië kon sturen. "Maar voor echt structurele hervormingen moeten we meer vertrouwen krijgen", aldus de vicepremier.

Concreet denkt de voormalige MR-voorzitter aan een beperkt programma met onder meer de begroting voor 2012. "Maar waarom ook niet met een hervorming van de pensioenen, justitie, of andere punten", vult hij aan. "Dat is toch logisch?"

De komende jaren moet minstens 17 miljard euro bespaard worden en daarvoor zijn echte hervormingen broodnodig, klinkt het. "Een zeer goed beheer van de uitgaven is daarbij de eerste prioriteit", aldus Reynders. Hij denkt ook aan een lastenverlaging voor de lage lonen, om zo meer jobs te creëren, een betere aanpak van de fiscale én de sociale fraude, en aanpassingen in de gezondheidszorg en de werkloosheidsuitkeringen.

"Ik steun kandidatuur van Christine Lagarde"

Maar had Reynders niet liever de Belgische politiek vaarwel gezegd en Dominique Strauss-Kahn opgevolgd aan het hoofd van het IMF? "Ik ben geïnteresseerd in zo’n functie, dat is logisch, maar we hebben nu een uitstekende kandidaat", reageert hij. Hij doelt daarmee op de Franse minister van Financiën Christine Lagarde.

Reynders vindt het in de eerste plaats belangrijk dat de post naar een Europeaan gaat. "Er is nu een consensus bij de grootste landen over Christine Lagarde. Ik zal haar steunen", besluit hij.