Activisten vernielen omstreden aardappelveld

In Wetteren zijn actievoerders erin geslaagd een proefveld met genetisch gemodificeerde aardappelen onbruikbaar te maken voor de wetenschap. Een 60-tal agenten was opgetrommeld om het veld te beschermen, maar dat kon de zowat 300 activisten niet tegenhouden.

Een aantal actievoerders van de Field Liberation Movement klom over de omheining en rukte verschillende aardappelplanten uit. Ze zouden het veld ook besproeid hebben met pesticiden. 40 mensen zijn opgepakt. Bij de schermutselingen vielen enkele lichtgewonden.

De actie was aangekondigd, maar kon dus niet voorkomen worden. "Het is makkelijker gegaan dan we dachten", aldus een van de actievoerders. Ze benadrukt dat de actie deel uitmaakt van een bredere campagne. Bij de actievoerders waren een groot aantal Fransen.

Vanop een afstand volgde een groepje wetenschappers de bestorming. Zij konden alleen maar vol afgrijzen toekijken hoe een van de actievoerders de eerste gerooide aardappel als een trofee in de lucht stak. Een kwart van de aardappelsoorten is volledig vernield. De proef is verloren.

Burgemeester Alain Pardaen (CD&V) van Wetteren vindt dat er zijn agenten niets te verwijten valt. De actievoerders waren met veel meer dan ze hadden aangekondigd, zegt hij. "Ze hebben zich niet aan de afspraken gehouden. Ze waren met een zodanig grote overmacht dat we er niet tegenop konden." Pardaen vindt dat de overheid hier lessen uit moet trekken. "Dit kan echt niet door de beugel."

De inzet van de "aardappeloorlog" was een proefveld in Wetteren. Daar groeien sinds begin mei enkele genetische gewijzigde aardappelen. Het gaat om een experiment van onder meer de Gentse universiteit. Wetenschappers hebben enkele genen van een wilde soort uit Peru ingebracht in een eetaardappel. Op die manier zal die resistent zijn tegen een schimmelziekte en zo worden chemische bestrijdingsmiddelen overbodig.

Tientallen politiemensen hielden de wacht bij het omstreden aardappelveld. "We gaan proberen om het aardappelveld te bereiken en in de mate van het mogelijk die 108 synthetische aardappelen te rooien en te herplanten door alternatieven", zei een actievoerder vooraf.

Deze voormiddag protesteerden zowat 200 wetenschappers tegen de geplande vernietiging van het veld. Onder anderen VUB-professor Geert Angenon was erbij. "Onaanvaardbaar", zegt hij. "Dit is wetenschappelijk onderzoek. Wij vrezen dat dergelijk onderzoek in de toekomst onmogelijk zal worden. Veldproefonderzoek is een essentieel deel van ons onderzoek."

Proffen en vorsers trokken ook naar het kamp van de alternatieven en gingen er in discussie met een bioboer. "Onze doelstellingen zijn uiteindelijk vrij gelijkaardig, met wat we uiteindelijk willen bereiken", klonk het. "Ik weet het niet. U veredelt een aardappel om een bepaald industrieel landbouwmodel aan de gang te houden", was de reactie. Andere boeren zien dan weer geen probleem. "Ik ben niet tegen vooruitgang."