Deelnemer aan de 20 kilometer is overleden

Tijdens de 20 kilometer door Brussel is een van de deelnemers onwel geworden en overleden. Het gaat om een jongeman van 26 jaar. Een andere 26-jarige wordt in een kunstmatig coma gehouden.

De man is ter hoogte van de Tervurenlaan onwel geworden. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, maar is daar overleden aan een hartaderbreuk. Een andere man, ook 26 jaar, raakte oververhit. Hij wordt in een kunstmatig coma gehouden, maar verkeert niet in levensgevaar.

In totaal werden 13 deelnemers voor verzorging naar een ziekenhuis gebracht. Tijdens  het evenement is het Rode Kruis 540 keer tussenbeide moeten komen om deelnemers te verzorgen.

Sportarts Chris Goossens pleit ervoor om een medisch attest te verplichten voor wie deelneemt aan zware sportevenementen, zoals de 20 kilometer. "Je haalt er op die manier niet alle risicogevallen uit, maar toch de zwarte en grijze zones", aldus Goossens. "Er zijn een aantal factoren, zoals hartritmestoornissen die optreden tijdens het lopen. Je hebt 99 procent kans dat het goed afloopt, maar die ene keer is het misschien fataal. Moeten die mensen op voorhand niet uitsluiten zodat ze geen risico lopen op die ene, fatale keer?"

De loopwedstrijd (foto) is dit jaar voor de 32e keer georganiseerd. Net als vorig jaar hadden 30.000 mensen zich ingeschreven.