EHEC-bacterie duikt op in andere landen

In Duitsland zijn nu al tien mensen overleden door de EHEC-bacterie. Enkele honderden zijn ziek. De bacterie is in het noorden van Duitsland teruggevonden op sla, tomaten en komkommers. De lijst met landen waar de bacterie opduikt wordt intussen ook alsmaar langer.

In de Duitse stad Hamburg worden mensen opgeroepen om bloed te geven. Als het aantal besmettingen oploopt, kan er bloedtekort ontstaan. Aangezien de incubatietijd tien dagen bedraagt, verwacht de overheid dat het aantal meldingen nog fiks zal stijgen. Van honderden mensen is bevestigd dat ze de bacterie hebben, duizenden anderen hebben verdachte symptomen.

Intussen is de bacterie (kleine foto) ook in andere Europese landen opgedoken. Er zijn meldingen van gevallen in Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Nederland.

In ons land zijn vooralsnog geen besmettingen vastgesteld, zei het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gisteren nog. "We blijven de situatie goed opvolgen en controles uitvoeren, maar op dit moment is er geen ongerustheid nodig. In België zijn er geen zieken vastgesteld."

Ook besmette komkommers in Tsjechië

In Tsjechië zijn komkommers aangetroffen die ook met de EHEC-bacterie zijn besmet. Het is niet duidelijk of de komkommers al verkocht werden aan consumenten. Het betreft een levering bio-komkommers uit Spanje die "in de loop van de voorbije dagen" in Tsjechië aankwam. Het land heeft intussen een verkoopverbod ingesteld.

Ook in Duitsland betrof het komkommers die uit Spanje afkomstig waren. In Spanje zelf werd echter nog geen EHEC-infectie vastgesteld.

Het Oostenrijkse voedselveiligheidsagentschap (AGES) roept  consumenten op om sommige groenten afkomstig uit Spanje die verkocht werden door bepaalde winkels te vernietigen. De verdachte komkommers, alsook tomaten en aubergines waarvan sprake, zijn geteeld door de Spaanse producent Frunet en werden via Duitsland verscheept naar Oostenrijk.

De verkoop van komkommers is als gevolg van het nieuws alvast ineengestort. Ook in ons land zeggen groententelers hun komkommers nauwelijks nog kwijt te geraken. Frankrijk liet alvast een lot komkommers uit de winkelrekken halen. In Nederland adviseert de overheid om komkommers goed te wassen en zelfs te schillen.

Geen gevaar, wel goed wassen en verhitten

Het Federaal Voedselagentschap heeft geen weet van Spaanse komkommers of andere groenten met de bacterie die in ons land zouden ingevoerd zijn. 

Het agentschap waarschuwt voor paniek of overdreven reacties, maar raadt wel aan om groenten en fruit hoe dan ook goed te wassen, te schillen en/of te verhitten voor gebruik.