Malta stemt voor mogelijkheid tot scheiden

De inwoners van het eiland Malta hebben in een referendum gestemd voor de legalisatie van echtscheiding. Malta was het laatste Europese land waar scheiden wettelijk niet mogelijk was.

De ongeveer 400.000 inwoners van Malta konden gisteren hun stem uitbrengen in een niet-bindende volksraadpleging over echtscheiding. 72 procent van de bevolking heeft dat gedaan, en meer dan de helft daarvan stemde voor de invoering van de echtscheiding.

De Maltese premier Lawrence Gonzi had campagne gevoerd tegen de invoering van de echtscheiding, maar erkende de nederlaag. "Het is niet het resultaat waarop ik gehoopt had, maar de wil van het volk moet worden gerespecteerd", klinkt het.

Het parlement zal nu een wet moeten uitwerken die scheiden mogelijk maakt. Het voorstel dat in het referendum voorlag, stelt dat getrouwde koppels wettelijk mogen scheiden als ze vier jaar apart hebben gewoond.

De volksraadpleging werd ook gezien als een test voor de katholieke kerk, die traditioneel erg sterk staat in Malta. De kerk mengde zich officieel niet in de campagne die aan het referendum voorafging.