Manuel Zelaya keert terug naar Honduras

Manuel Zelaya, de oud-president van Honduras, is na een verbanning van bijna twee jaar teruggekeerd naar zijn land. Hij werd op de luchthaven opgewacht en toegejuicht door duizenden aanhangers.

In juni 2009 werd Zelaya door het Hondurese leger van de macht verdreven en gedwongen om het land te verlaten.De staatsgreep stortte Honduras in een internationaal isolement, de hulp aan het verarmde land werd tijdelijk stopgezet.

Zelaya probeerde meermaals om terug te keren naar zijn land, maar dat mislukte. In de zomer van 2009 slaagde de oud-president er dan toch in om in het geheim terug te keren naar Honduras. Hij moest er in de Braziliaanse ambassade verblijven.

In het najaar van 2009 werden verkiezingen georganiseerd en Porfirio Lobo werd in januari 2010 aangesteld als de nieuwe president. Zelaya besloot toen het land opnieuw te verlaten uit vrees voor vervolging. Sindsdien verbleef hij in de Dominicaanse Republiek.

Eerder deze maand sloot Zelaya een akkoord met Lobo om te mogen terugkeren en werden alle aanklachten tegen hem ingetrokken. Hij zal ook opnieuw mogen deelnemen aan het politieke toneel in zijn land.