Operatie Di Rupo legt formatiegesprekken stil

Woensdag wordt formateur Elio Di Rupo geopereerd aan de stembanden. Daarna zal hij een week lang niet mogen praten en worden de gesprekken met de partijvoorzitters dus opgeschort. "Ik heb geen deadline", zegt Di Rupo in enkele interviews.

Het was een aantal waarnemers de voorbije dagen al opgevallen dat formateur Di Rupo erg hees sprak. Nu blijkt er een knobbel te zitten op de stembanden en die zou volgende woensdag worden weggenomen.

Di Rupo zal daarna een week lang niet mogen praten en daarom zijn de formatiegesprekken al die tijd opgeschort. De formateur zal wel schriftelijke contacten hebben en intussen zullen experts de verschillende begrotingsvoorstellen van de partijen verder narekenen.

Vanaf woensdag 8 juni heeft de formateur dan opnieuw gesprekken met de negen partijvoorzitters. Vanaf dan zou de formatie dan opnieuw normaal verlopen.

"Ik voel geen enkele druk"

Di Rupo wil zich naar eigen zeggen niet laten opjutten bij de formatie. "Ik heb geen enkele deadline", zegt hij in interviews in Het Laatste Nieuws en in La Dernière Heure. Voor de N-VA moet er resultaat zijn voor 21 juli. "De PS en ikzelf in het bijzonder hebben de afgelopen maanden niemand bekritiseerd die door de koning met een opdracht belast was. Ik werk zo snel mogelijk, maar er zijn geen mirakels. Voor mezelf heb ik alvast nog geen vakantie gepland."

Di Rupo zegt dat voor de sociaal-economische thema's "elke partij de ernst beseft, ook de N-VA". Als er op dat vlak een doorbraak komt, "dan wil ik het momentum grijpen om ook communautair vorderingen te boeken".

"Ik voel geen enkele druk. Dat is me totaal vreemd. We moeten ernstig werk leveren, niet holderdebolder met maatregelen op de proppen komen die nergens op slaan. Dat zouden de markten trouwens niet pikken", zegt de formateur nog.

Komt zijn operatie dan niet ongelegen? "Het komt op een nogal bijzonder moment", zegt hij. "Maar we gaan van die week gebruik maken om de experts alle berekeningen te laten doen."