Opnieuw doden bij Syrische repressie

Het Syrische leger is met tanks binnengevallen in drie steden in het centrum van het land. Volgens getuigen zouden daar opnieuw vijf betogers zijn doodgeschoten.

Vanochtend is het leger met tanks binnengerukt in de steden Rastan, Talbiseh en Teir Maalah in de buurt van Homs in het centrum van het land. De militairen zouden het vuur geopend hebben op de aanwezige demonstranten en volgens onbevestigde berichten zouden er zeker vijf mensen gedood zijn. Er is ook sprake van honderden gewonden.

Ook in Deir az-Zor in het oosten van het land en in enkele voorsteden van de hoofdstad Damascus is er vannacht op grote schaal betoogd tegen de dictatuur van president Bashar al-Assad.

De demonstranten lijken nu van taktiek te veranderen. Om repressie voor te zijn, komen ze nu meer en meer ook 's nachts op straat omdat leger en politie dan veel minder aanwezig zijn.

Sinds het begin van het volksprotest midden maart zouden er al meer dan duizend doden gevallen zijn. Die cijfers zijn moeilijk te controleren omdat het Baath-regime geen buitenlandse journalisten binnenlaat. Toch vinden de Verenigde Naties een getal van minstens 850 doden geloofwaardig.