"Aardappelactivisten vervolgen voor bendevorming"

De dertig actievoerders die gisteren opgepakt werden tijdens de bestorming van het ggo-aardappelveld in Wetteren, zullen vervolgd worden voor bendevorming en diefstal. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gezegd na een bezoek aan het omstreden proefveld.
Kris Peeters tijdens het bezoek vanmiddag

"De vernielingen zijn ongehoord en een vorm van fundamentalisme. De politie heeft alles gedaan wat ze konden, maar zelfs met dubbel zoveel manschappen was het resultaat hetzelfde gebleven", aldus Peeters. "De schade is aanzienlijk maar de proef kan doorgaan. Hopelijk kunnen we toch wetenschappelijke resultaten krijgen en er op een aanvaardbare manier over discussiëren."

Er worden extra maatregelen genomen om een herhaling van het vandalisme te vermijden, zo kondigde de minister-president ook aan. Hij sprak tijdens zijn bezoek aan het veld vanmiddag met een aantal wetenschappers. Na afloop klonk het dat de veldproef in Wetteren zal worden voortgezet. Eerder op de dag had minister van Wetenschap Ingrid Lieten (SP.A) al aangekondigd dat ze daarvoor 250.000 euro zal vrijmaken.

De actievoerders van de Field Liberation Movement hadden hun actie van gisteren op voorhand aangekondigd. Toch kon de nochtans omvangrijke politiemacht hen niet stoppen. De actievoerders bestormden de hekken en vernietigden een deel van het veld.

De minister-president wil dus dat de daders vervolgd worden voor bendevorming, maar volgens het parket is het veel te vroeg om daarover uitspraken te doen.

K.U.Leuven-onderzoekster riskeert sanctie

De K.U.Leuven kondigt intussen aan maatregelen te zullen nemen tegen een onderzoekster die de actie van de Field Liberation Movement (FLM) verdedigde. De betrokken werkneemster was ook aanwezig tijdens de bestorming van het aardappelveld.

"De universiteit veroordeelt het gebruik van geweld en de vernietiging van een wetenschappelijk experiment dat met goedkeuring van de Europese en Belgische autoriteiten gebeurde", luidt het in een persbericht.

"Daarnaast neemt de K.U.Leuven uitdrukkelijk afstand van de uitspraken van een van haar onderzoeksters die namens de Field Liberation Movement de gewelddadige actie publiek verdedigde. De universiteit respecteert uiteraard het recht op vrije meningsuiting van haar onderzoekers, maar acht het verdedigen van het doelbewust vernielen van wetenschappelijk onderzoek in strijd met de deontologie van haar onderzoekers."

"De bevoegde beleidsverantwoordelijke zal na een gesprek met de betrokken onderzoekster de passende maatregelen nemen", luidt het nog. De universiteit benadrukt dat het openstaat voor een debat over de kwestie, "maar wie geweld gebruikt, plaatst zich buiten dat debat".

Meest gelezen