Lieten wil aardappelonderzoek voortzetten

Vlaams minister van Wetenschap Ingrid Lieten (SP.A) gaat 250.000 euro vrijmaken om het aardappelonderzoek dat gisteren gedeeltelijk vernield werd, voort te zetten. "Het kan niet dat enkelen een onderzoek vernietigen dat goed kan zijn voor velen", klinkt het.

Lieten heeft dat aangekondigd in een persmededeling. Daarin staat ook dat ze samen met de betrokken onderzoeksinstellingen gaat bekijken welke schade er aangericht werd. Volgens een eerste schatting is dat voor minstens 250.000 euro, het bedrag dat Lieten nu gaat vrijmaken. Het geld komt er in afwachting van de afloop van de gerechtelijke procedure. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie wil namelijk proberen om de schade te verhalen op de actievoerders. Ook de Universiteit van Gent gaat een klacht indienen.

"Vlaanderen behoort tot de absolute wereldtop inzake bio-onderzoek. Dat soort onderzoek hebben we nodig om oplossingen te vinden voor de voedselproblematiek in de wereld, de gevolgen ervan op het milieu te verkleinen, en om nieuwe tewerkstelling te creëren. Daarom moet dit onderzoek ongehinderd doorgaan", luidt het.

"Anderzijds moet men zeer goed nagaan welke effecten de genetisch gewijzigde planten hebben op hun omgeving, op de rest van het milieu. En dat was net de bedoeling van de veldproef. Onder zeer gecontroleerde omstandigheden nagaan wat de effecten zijn van de gewijzigde aardappel. Zonder testen op echte velden zullen we dit nooit weten en daarom zijn dergelijke streng gecontroleerde proeven zo belangrijk", besluit Lieten, die de geweldloze protestactie van de wetenschappers looft.

Meest gelezen