Berlusconi lijdt zware nederlaag in referendum

In Italië is een referendum over kernenergie, waterleiding en onschendbaarheid van politici uitgedraaid op een nederlaag voor premier Silvio Berlusconi en zijn regering. Berlusconi heeft zijn nederlaag aanvaard.

In het referendum konden de Italianen zich uitspreken over vier wetten. Twee daarvan gaan over de privatisering van de waterleiding, een derde gaat over onschendbaarheid van politici bij strafzaken. De vierde wet gaat over de herinvoering van kernenergie in Italië, over de bouw van nieuwe kerncentrales.

Zo'n 57 procent van de Italianen bracht een stem uit, wat betekent dat het referendum geldig is. De opkomst ligt zo hoger dan bij andere volksbevragingen in Italië. Een meerderheid heeft de wetten verworpen.

Berlusconi aanvaardt zijn nederlaag. Hij zei dat de "mening van de bevolking duidelijk is". "Het is nu aan de regering en aan het parlement om een antwoord te vinden", zei de premier.

Enkele weken geleden verloor de partij van Berlusconi al het burgemeesterschap van Milaan en Turijn. De nederlaag in het referendum van dit weekend betekent een tweede klap voor de premier.