De Wever: "Ontknoping volgt na de zomervakantie"

De N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat de onderhandelingen de komende maanden naar een ontknoping gaan. De Wever zet na de zomervakantie sowieso de onderhandelingen stop. Hij roept op tot een Vlaams front om de druk op de Franstaligen om tot een akkoord te komen, te vergroten. Dat zegt hij in een interview met Het journaal.

Het is precies een jaar geleden dat de N-VA van Bart De Wever de verkiezingen aan Vlaamse kant heeft gewonnen. Zijn partij haalde 28 procent van de stemmen, in een recente peiling haalt de partij zelfs 33 procent. In zijn overwinningsspeech zei De Wever nog: "Nil volentibus arduum", in het Nederlands "niets is moeilijk voor zij die willen".

De stelling van toen lijkt nu wel bijzonder slecht gekozen, want na een jaar onderhandelen ligt er nog altijd geen akkoord op tafel en is er zeker nog geen zicht op een nieuwe regering. "Ik voel me niet mislukt omdat ik probeer waar te maken wat ik de kiezers heb beloofd, maar dat de problemen zo groot waren en de bereidheid zo klein was om naar echte hervormingen over te gaan, daar sta ik wel van te kijken en dat drukt wel op mij", zegt De Wever. "Soms word ik daar angstig van wakker: waar leidt dit allemaal toe?"

De Wever legt de schuld voor de mislukte onderhandelingen ook voor een deel bij zichzelf. "Ik heb zeker fouten gemaakt, kleine en grote fouten. Mijn grootste fout was dat ik me heb laten verleiden om verder te doen na mijn periode als verduidelijker toen ik de minimumeisen van de N-VA op papier had gezet en men dat zo snel had afgewezen. Ik had toen beter de stekker eruit getrokken om te zien wat er dan zou gebeuren."

Of het dan niet beter is om nu te stoppen? "Je probeert altijd in elke fase om het licht te zien. En er zijn tijdens die onderhandelingen echt wel momenten geweest waarop je denkt: we gaan ergens naartoe. Het publiek en de journalisten zien alleen wat er aan het einde van zo'n rit op tafel ligt, met name niks. Maar dat doet oneer aan het onderhandelingsproces waarbij je op sommige momenten denkt dat je echt wel aan iets bezig bent. De stekker uittrekken is makkelijk, maar dat kan je wel maar één keer doen."

Zijn we nu nog wel aan iets bezig? "Dat hangt van Elio Di Rupo af. Hij heeft een opdracht gekregen zonder tijdsbeperking en zonder voorwaarden. De bal ligt nu volledig in zijn kamp, ik kan daar weinig aan doen."

Volgens De Wever volgt na de zomer de ontknoping omdat zijn partij dan sowieso stopt met onderhandelen. Dan zijn er 3 mogelijke opties: er is een akkoord en er komt een nieuwe regering, de regering-Leterme krijgt opnieuw het vertrouwen (Leterme III) of er komen nieuwe verkiezingen.  "Ik wik mijn woorden want we hebben al een paar keer gezegd dat we het beu waren, maar ik denk dat de zomer een ontknoping zal brengen in de zin dat niemand een tweede jaar zal willen onderhandelen."

Rest dus een akkoord of de mislukking. "Daarom roepen wij ook zo veel mogelijk op tot een Vlaamse frontvorming. De Franstaligen zullen onder druk moeten worden gezet. Zij moeten begrijpen dat de regering-Leterme III niet zal worden voortgezet, dat dit geen optie is, en dat verkiezingen voor hen geen voordelen bieden want dat een front van Vlamingen zal zeggen: als je ons naar verkiezingen brengt, zullen we onze eisen daarna nog verhogen. Dat is de enige context waarin we nu nog tot resultaten kunnen komen."