Drie miljard euro voor vaccins voor kinderen

In Londen is op een internationale conferentie drie miljard euro ingezameld voor de vaccinatie van kinderen. Daardoor krijgen 250 miljoen kinderen uit de armste landen een spuitje tegen gevaarlijke, maar behandelbare ziektes.

Er werd geld ingezameld voor vaccinatie tegen levensbedreigende ziektes. Het gaat om vaccins tegen ziektes aan de longen en de luchtwegen, tegen diarree, mazelen, malaria en aids. Jaarlijks zouden 1 miljoen kinderen gered worden door het geld dat de conferentie heeft opgehaald, zo berekende de wereldwijde alliantie voor vaccinaties (GIVA). Veel ontwikkelingslanden kunnen de vaccins niet betalen.

Bill Gates van Microsoft (foto) gaf een derde van het opgehaalde bedrag, zowat een miljard euro. "Alle kinderen krijgen nu de verzorging waar ze recht op hebben, niet alleen de rijksten", zegt Gates. "Dit is een politieke beslissing, maar het is menselijke generositeit op zijn best."

Bij de andere donoren zijn heel wat banken, bedrijven en regeringen. Bij de landen is Groot-Brittannië de mildste schenker. De Britse premier David Cameron beloofde een half miljard euro.

Opvallend is ook dat de fabrikanten van geneesmiddelen hebben beloofd dat de vaccinaties voor de kostprijs zullen worden geleverd voor de 70 armste landen ter wereld.