Duitsland vreest voor meer EHEC-overlijdens

In Duitsland is er opnieuw iemand overleden na besmetting met de EHEC-bacterie. Het dodental komt nu op 36, en de komende dagen en weken zou dat nog oplopen. Zo'n 100 mensen die ziek werden, zullen ook een nieuwe nier moeten krijgen.

In Duitsland zijn nu 35 mensen overleden aan de bacterie en ook een Zweedse vrouw, die in Duitsland op bezoek was geweest, is gestorven na een EHEC-besmetting. Het Robert Koch-instituut en dokters in de regio Hamburg vrezen dat er de komende dagen nog meer mensen zullen overlijden.

Bij de ernstige gevallen van de besmetting zijn zo'n 100 mensen die beschadiging aan de nieren hebben opgelopen. Zij zullen een transplantatie moeten ondergaan, of zullen voor de rest van hun leven dialyse moeten ondergaan.

Het staat nu zo goed als vast dat scheuten van groenten uit een biologisch landbouwbedrijf in het noorden van Duitsland de bacteriën hebben verspreid. Wetenschappers blijven de gevaarlijke variant wel verder onderzoeken om na te gaan waar ze vandaan kwam.

Belgische koolrabi is gezond

In Thailand werd het afgelopen weekend een Belgische lading koolrabi in beslag genomen omdat de groente mogelijk besmet was met de EHEC-bacterie. Maar uit onderzoek is gebleken dat er niets aan de hand was.