Erdogan belooft consensus in Turkije

In Turkije heeft premier Recep Tayyip Erdogan beloofd dat hij zal streven naar een consensus om de grondwet te wijzigen. Erdogan begint aan zijn derde ambtstermijn, nu hij de verkiezingen van gisteren heeft gewonnen.

De gematigd islamitische partij van Erdogan, de AKP, heeft 326 zetels behaald bij de verkiezingen. Om de grondwet te kunnen hervormen, heeft Erdogan zeker 330 zetels nodig.

Hoewel de AKP dus een absolute meerderheid heeft en geen andere partijen nodig heeft om een regering te vormen, zal Erdogan wel een compromis moeten sluiten met andere partijen over de grondwet. Daarom beloofde Erdogan gisteravond in zijn overwinningstoespraak in de hoofdstad Ankara dat hij een consensus zal zoeken voor de grondwetswijziging.

"In de nieuwe grondwet zal er plaats zijn voor elke Turk", zei de premier. Hij beloofde dat de universele rechten en vrijheden gerespecteerd zullen worden.

De seculiere en centrumlinkse CHP -die zich beschouwt als de politieke erfgenaam van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de republiek- heeft 135 zetels behaald. De leider van de CHP is bereid om met Erdogan een akkoord te sluiten over de hervorming van de grondwet. "Wij zullen de gelijkheid tussen man en vrouw en de vrijheid van de pers scherp in de gaten houden, wat betreft de grondwet", zegt Kemal Kilicdaroglu, de leider van de CHP.

Koerden

Ook de Koerden hebben succes geboekt bij de verkiezingen in Turkije. 36 onafhankelijke Koerdische kandidaten hebben een zitje veroverd in het Turkse parlement. Zij ijveren voor meer rechten voor hun gemeenschap.

In Dyarbakir, de belangrijkste stad van de Koerdische regio in het zuidoosten, ontstond gisteravond meteen een groot volksfeest. Maar toen sommige feestvierders het lokale hoofdkwartier van de partij van Erdogan wilden bekogelen, greep de oproerpolitie hardhandig in. Er vielen meerdere gewonden.

Elders in de Koerdische regio pakten politiemannen in burger enkele aanhangers van een Koerdische kandidaat zwaar aan. De Koerden beschuldigden de politie ervan dat die zou knoeien met de resultaten van de verkiezingen. De politie sloeg de actievoerders uit elkaar.