Foo Fighters strafste band op Pinkpop

Foo Fighters heeft de 42e editie van het Nederlandse muziekfestival Pinkpop afgesloten. De groep speelde een best of-set met enkele nieuwe nummers. "Een terechte afsluiter", klonk het op Studio Brussel.

"Dave Grohl is altijd in form", zei Stijn Van de Voorde. "Dit was nu ook het geval."

De laatste dag van Pinkpop werd geopend door de Britse groep Scouting For Girls. Ze zijn bekend van songs als "Elvis ain't dead" en "This ain't a love song" en schreven de soundtrack voor de Nederlandse remake van de film "Loft". Toch maakten ze volgens recensenten geen al te beste indruk op het hoofdpodium.

De Britse Eliza Doolittle ("Pack up", "Rollerblades") verraste het publiek op de Converse Stage dan weer door twee covers ("Runaway" van Kanye West en "Grenade" van Bruno Mars) in haar set te smokkelen. Ze eindigde met haar hitje "Pack up". Ook Kaiser Chiefs (foto) traden maandag op.

Zondag werd de tweede dag afgesloten door de Amerikaanse band Kings Of Leon. Het optreden van de broers Followil werd in de Nederlandse media als degelijk en routineus omschreven. Het Pinkpoppubliek ging pas echt uit de bol bij "Sex on fire", dat tot het eind van de set opgespaard werd. Na het optreden zouden de groepsleden allemaal in een aparte wagen het festivalterrein verlaten hebben.

De politie heeft laten weten dat er tot nu toe 26 mensen aangehouden zijn. De meesten onder hen werden, na het betalen van een boete, weer vrijgelaten. Er zijn geen xtc-tabletten aangetroffen die de gevaarlijke stof PMMA bevatten, hoewel daar voor de start van het festival voor gevreesd werd.