Rating van Griekenland nu bij laagste ter wereld

Kredietbeoordelaar Standard and Poor's heeft de rating van Griekenland nog eens verlaagd, van B naar CCC. Dat is een van de laagste beoordelingen ter wereld. De Griekse regering reageert boos.
De afgelopen dagen werd massaal geprotesteerd tegen de opgelegde besparingen.

Nog geen maand geleden had ratingbureau Standard and Poor's de kredietwaardigheid van Griekenland al verlaagd van BB- naar B. Nu worden de verwachtingen nog eens lager ingeschat. Op die manier is de rating van Griekenland een van de laagste ter wereld.

Standard and Poor's zegt dat de kans dat Athene de schulden niet zal kunnen terugbetalen, nu groter dan ooit is. Vandaag hadden beleggers al massaal Grieks staatspapier gedumpt op de beurzen.

De Griekse regering is niet te spreken over de beslissing van het ratingbureau. "Blijkbaar wil Standard and Poor's geen rekening houden met de pogingen van de Europese Unie, het IMF en Griekenland om een uitweg te vinden uit de schuldencrisis", klinkt het in een reactie. "De beslissing gaat ook voorbij aan de wil van alle Grieken om onze toekomst binnen de eurozone uit te tekenen."