Solar Impulse probeert het morgen nog eens

Het vliegtuig op zonne-energie Solar Impulse zal morgen een nieuwe poging ondernemen om van Brussel naar Parijs te vliegen. Zaterdag was een eerste vlucht mislukt door het slechte weer en door tegenwind. Er waren van bij het begin van de vlucht al problemen met het landingsgestel.

Het vliegtuig is toen toch nog vertrokken richting Frankrijk om te landen in Le Bourget bij Parijs, maar vlak over de grens met Frankrijk besliste de piloot om terug te keren naar Brussel.

Het was de tweede lange vlucht van het zonnetoestel. Eerder vloog de Solar Impulse al vanuit thuisland Zwitserland naar Zaventem.

De Solar Impulse heeft vleugels die even breed zijn als een Airbus maar weegt amper evenveel als een personenwagen, zo'n 1.600 kilo. In de vleugels zitten zonnecellen, de energie ervan wordt opgeslagen in batterijen zodat het toestel ook 's nachts kan vliegen.

De bedoeling is met het toestel rond de wereld te reizen om zo wereldwijd belangstelling te wekken voor hernieuwbare energie.