Syriërs vluchten massaal naar Turkse grens

Aan de grens van Syrië en Turkije hebben zich opnieuw duizenden Syriërs verzameld, na het geweld in de regio rond de stad Jisr al-Shughour de afgelopen dagen. Duizenden vluchtelingen zijn de grens al overgestoken en worden opgevangen in tentenkampen.

Syrische troepen hebben gisteren de controle veroverd over Jisr al-Shughour, een stad in het noordwesten van Syrië aan de grens met Turkije. Het offensief was enkele dagen eerder al ingezet en volgens de autoriteiten gericht op het "opsporen van gewapende terroristen" die de voorbije week "veiligheidstroepen in de stad om het leven zouden hebben gebracht".

Volgens ooggetuigen zou het er bij de militaire operatie in Jisr al-Shughour bijzonder gewelddadig aan toe zijn gegaan. Het leger zou de stad hebben gebombardeerd en tanks en helikopters hebben ingezet. Of er slachtoffers zijn gevallen, en hoeveel, is niet bekend.

Het is erg moeilijk om te verifiëren wat er precies is gebeurd, want buitenlandse media mogen Syrië niet in. De informatie die het buitenland bereikt, komt van de Syrische staatstelevisie, ooggetuigen en burgers die de stad en de regio rondom ontvlucht zijn.

Tentenkampen in Turkije stromen snel vol

De streek rond Jisr al-Shughour telt ongeveer 50.000 inwoners. Een aanzienlijk deel daarvan is gevlucht tot aan de grens met Turkije en wacht af wat de volgende stap van de Syrische autoriteiten zal zijn. Die zouden na de overname van Jisr al-Shughour ook vandaag het grensgebied met Turkije blijven uitkammen op zoek naar "gevluchte terroristen." Ze zouden naar verluidt honderden mensen hebben opgepakt.

De gevluchte Syriërs vrezen dat het leger aanvallen plant op steden in de buurt van Jisr al-Shughour, maar zolang dat niet gebeurt, blijven ze wachten in het grensgebied met Turkije. Ze laten hun veestapel, huizen of auto's liever niet zomaar achter of wachten nog op familieleden die ook gevlucht zijn.

Op het Syrische grondgebied aan de grens met Turkije zijn nu dus nog duizenden burgers samengetroept, maar duizenden anderen hebben de stap wel al gezet en zijn de grens overgestoken. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan had gezegd dat hij de grenzen niet zou sluiten voor Syriërs die in zijn land hun toevlucht wilden zoeken. In Turkije zijn nu al vier tentenkampen opgezet om hen op te vangen, en die stromen in een snel tempo vol.

De Turkse autoriteiten verschaffen de media geen toegang tot de vluchtelingenkampen. Er sijpelen wel verhalen door van mensen die het gebied ontvlucht zijn. De veiligheidstroepen in Jisr al-Shughour zouden niet gedood zijn door terroristen, zoals het regime beweert, zeggen de vluchtelingen, maar wel omgekomen bij muiterij en onderlinge gevechten omdat ze geweigerd hadden om burgers dood te schieten. Volgens de vluchtelingen grijpen de autoriteiten elk excuus en elk middel aan om het volksprotest in het land de kop in te drukken.

Het protest tegen het regime van president Bashir al-Assad begon midden maart, in navolging van de opstanden in Tunesië en Egypte. Het regime heeft de protesten en de betogers hard aangepakt. Er zouden al meer dan 1.400 Syriërs gestorven zijn, zo'n 10.000 Syriërs zouden zijn opgepakt.