20-tal Vlaams Belangers opgepakt in Wetstraat

Zo'n 20 parlementsleden van Vlaams Belang zijn vanmorgen opgepakt in de Wetstraat in Brussel tijdens een symbolische actie naar aanleiding van "één jaar na de verkiezingen". Onder de opgepakte Vlaams Belangers waren ook Gerolf Annemans, Filip Dewinter en Bruno Valkeniers. Intussen zijn ze weer vrijgelaten.

Vlaams Belang voerde vanmorgen actie in de Wetstraat en de omliggende straten om de nu al een jaar durende regeringsonderhandelingen aan te klagen. De Vlaams Belangleden wilden de straatnaambordjes van de Wetstraat en enkele andere straten vervangen door separatistische straatnaamborden zoals "Vlaamse onafhankelijkheidsstraat", "Republiek Vlaanderenstraat" en "Vlaamse Vrijheidsstraat".

De politie liet Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter aanvankelijk nog toe om een eerste straatnaambord te overplakken tegenover het kabinet van premier Yves Leterme (CD&V), maar nadien werden zowat alle Vlaams Belangleden opgepakt, te beginnen bij Kamerfractieleider Gerolf Annemans en partijwoordvoerder Joris Van Hauthem. Ook partijvoorzitter Bruno Valkeniers en Filip Dewinter werden opgepakt. Enkel Kamerlid Tanguy Veys wist te ontsnappen. Ruim een uur later werden alle opgepakte Vlaams Belangers weer vrijgelaten.

In een persbericht laakt Vlaams Belang de actie van de Brusselse politie. "De visie van PS-burgemeester Thielemans op ordehandhaving in de hoofdstad is al langer bekend: terwijl criminelen in Brussel ongestoord hun gang kunnen gaan, worden vreedzame Vlaams-nationalisten als criminelen geboeid en weggevoerd", luidt het.

Dewinter riep tijdens de actie N-VA-voorzitter Bart De Wever op om de Vlaamse onafhankelijkheid op de onderhandelingstafel te leggen. "Onze boodschap aan De Wever is: durf die Vlaamse republiek, die Vlaamse onafhankelijkheid als stok achter de deur te gebruiken. Durf tegen Di Rupo te zeggen dat de Vlaamse eisen te nemen of te laten zijn. Zo niet, trekken wij eruit en kiezen we voor de republiek Vlaanderen."