"Bloggers zijn journalisten", zegt rechtbank

Een blogger uit Gent is in beroep vrijgesproken voor laster op het internet. Voor de rechtbank is een blogger een soort van journalist. Volgens de advocaat van de man heeft de uitspraak heel wat gevolgen voor actieve bloggers in ons land.

De 53-jarige man had op zijn blogpagina een zakenman uit Brasschaat uitgescholden voor witteboordcrimineel. Die laatste was naar de rechtbank gestapt en kreeg in 2009 gelijk van de rechter. De blogger kreeg 8 dagen cel en een kleine boete, maar hij ging in beroep tegen die veroordeling.

Volgens de advocaat "zijn bloggers ook journalisten, ook als ze geen perskaart hebben". De rechter volgde die stelling. Omdat persmisdrijven voor assisen komen, verklaarde het hof van beroep zich onbevoegd. Daarmee wordt ook de eerdere veroordeling tenietgedaan.

In de praktijk betekent dat dat de blogger niet gestraft zal worden omdat persmisdrijven maar heel uitzonderlijk door het assisenhof behandeld worden.