"Blokkade van Gaza schiet haar doel voorbij"

In de tweede helft van 2010 was 45,2 procent van de inwoners van de Gazastrook werkloos, een van de hoogste cijfers ter wereld. Dat staat in een rapport van UNRWA, het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse Vluchtelingen. De Israëlische blokkade blijkt de oorzaak, maar er is meer.

Volgens het rapport zijn de lonen met zowat 30 procent gedaald en wordt de privésector het hardst getroffen door de Israëlische blokkade. Israël stelde de blokkade van het Palestijnse gebied in na de gijzeling van soldaat Gilad Shalit, in 2006. De sancties werden verder aangescherpt nadat het radicale Hamas de macht had gegrepen in Gaza.

UNRWA-woordvoerder Chris Guinness heeft het over een verontrustende trend en zegt dat de vluchtelingen, goed voor zowat twee derde van de bevolking van de Gazastrook, het ergst worden getroffen. Volgens het rapport doet vooral de privésector het slecht, terwijl in de openbare sector sprake is van een economische groei. Die openbare sector wordt overigens net gerund door Hamas.

"Als de Israëlische blokkade tot doel had het Hamas-bestuur te verzwakken, dan tonen de cijfers aan dat dit mislukt is", zegt Guinness.

Egypte opent grens, maar Israël volhardt

Vorig jaar heeft Israël de blokkade van Gaza enigszins versoepeld na felle internationale kritiek op de Israëlische aanval op een humanitair konvooi in internationale wateren. Daarbij vielen toen 9 doden. De blokkade opheffen wil Israël niet omdat die volgens de joodse staat nodig is om wapensmokkel te verhinderen en druk te zetten op Hamas, dat Israël niet erkent. Volgens de VN echter is de blokkade een collectieve straf, en dat wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad.

Israël is naar eigen zeggen niet tegen het feit dat Hamas het voor het zeggen heeft in Gaza en dat de beweging er probeert de economie een nieuw elan te geven, maar het wil wel dat Hamas Israël erkent. "Dan zouden wij Hamas aanvaarden als gesprekspartner", zegt woordvoerder Yigal Palmor van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Intussen heeft Egypte vorige maand de grenspost van Rafah heropend, zij het met een aantal beperkingen. Die Egyptische koerswijziging is er gekomen na de machtswissel in Caïro. Het regime van de afgezette Hosni Moebarak had de grens gesloten op vraag van Israël. Rafah is de enige grensovergang die niet onder Israëlische controle staat.

Meer informatie over het UNRWA-rapport vindt u hier.