"De Wever heeft helemaal geen deadline gesteld"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft "helemaal geen deadline" gesteld toen hij afgelopen weekend zei dat er na de zomer een doorbraak in de federale onderhandelingen moet zijn. Dat zei De Wevers woordvoerder Jeroen Overmeer in "De ochtend" op Radio 1.
Jeroen Overmeer (l) en Bart De Wever (r) in 2009.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei gisteren in "Het journaal" dat de onderhandelingen de komende maanden naar een ontknoping gaan. Dan zijn er drie mogelijke opties: er is een akkoord en er komt een nieuwe regering, de regering-Leterme krijgt opnieuw het vertrouwen (Leterme III) of er komen nieuwe verkiezingen.

"Ik wik mijn woorden want we hebben al een paar keer gezegd dat we het beu waren, maar ik denk dat de zomer een ontknoping zal brengen in de zin dat niemand een tweede jaar zal willen onderhandelen", zei De Wever.

Volgens Jeroen Overmeer, de woordvoerder van De Wever, formuleerde de N-VA-kopman hiermee helemaal geen deadline. "Hij deed gewoon een vaststelling: na de zomer komt de herfst en is het momentum voorbij en zitten de partijen al met hun hoofd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. De kans is klein dat je na de zomer nog tot resultaat kan komen."

Overigens vindt De Wever het organiseren van nieuwe federale verkiezingen de "slechtste keuze", zei Overmeer nog. Maar "als je resultaat wil boeken, moet je druk zetten op de onderhandelaars". "Verkiezingen zijn echt de laatste optie, veel beter is het om natuurlijk wel tot een akkoord te komen."

"Franstaligen opnieuw in een zetel"

Onder meer CD&V-voorzitter Wouter Beke had de verklaring van De Wever anders geïnterpreteerd. In De Morgen liet hij optekenen dat de Franstaligen opnieuw in een zetel zitten door de verklaringen van De Wever.

"Het is niet de eerste keer dat een datum naar voren wordt geschoven", stelt Beke. "Hierdoor zitten de Franstaligen opnieuw in een zetel. Iedere keer opnieuw krijgen ze het signaal dat ze rustig kunnen voortdoen, aangezien de N-VA toch klaarstaat om te vertrekken. De strategie van N-VA'ers om ultimatums naar voor te schuiven, verzwakt de Vlaamse onderhandelingspositie."

De CD&V-voorzitter verwijt N-VA ook voortdurend van strategie te veranderen. "De Wever wil een regering zonder SP.A. Op hetzelfde moment verklaart fractieleider Jan Jambon dat het eventueel ook mét SP.A kan. Wat is het nu? "

Dat CD&V zich niet zou engageren, noemt Beke dan weer "absolute nonsens".