"Missen zijn doodsbang om te antwoorden"

Komende zondag belooft een hoogdag te worden in de wereld van de schoonheidswedstrijden: de verkiezing van Miss USA 2011 in Las Vegas. Maar zal de mooiste winnen, of degene die een antwoord geeft dat het publiek graag wil horen? En wat is dat antwoord dan? De organisatie van Miss USA 2011 wil controversiële onderwerpen alvast niet uit de weg gaan. "Maar de meisjes zijn bang voor een nieuw Carrie Prejean-scenario", klinkt het.

Prejean was in 2009 de gedoodverfde superfavoriete om Miss USA te worden, maar antwoordde tijdens de verkiezing vrij conservatief op de vraag wat ze van het homohuwelijk vond. "Het huwelijk moet tussen een man en een vrouw gebeuren. Zo ben ik opgevoed", was haar antwoord, met gejoel in het publiek tot gevolg en slechts een tweede plaats bij de toekenning van de prijzen. Nochtans wordt Prejean (foto boven en links) ook nu nog beschouwd als een van de mooiste vrouwen die de afgelopen jaren aan Miss USA deelgenomen heeft.

"Een antwoord dat tegen hun eigen opvatting ingaat"

"De huidige deelneemsters hebben gezien hoe een verkeerd antwoord het einde van de rit betekent. Niemand wil dat opnieuw meemaken. Ze weten nu dat er een juist en een foutief antwoord is. Ze voelen zich verplicht te antwoorden zoals de gemeenschap dat van hen verlangt", zegt Keith Lewis, de Miss USA-organisator in een aantal VS-staten, op de nieuwszender Fox News.

Redactrice Angie Meyer, een ex-medewerkster bij Miss USA, voegt eraan toe: "De deelneemsters worden gedwongen een politiek correct antwoord te geven, dat zelfs tegen hun eigen opvatting kan ingaan. Toch blijft de organisatie erbij om vragen te stellen die zowel controversieel als intimiderend voor de deelneemsters zijn." Keith Lewis: "Omdat dit jaar ook de kijker kan meestemmen, wordt het antwoord nog belangrijker. Indien er iets gezegd wordt dat de goedkeuring van het publiek wegdraagt, dan kan een deelneemster via deze weg alsnog bij een volgende ronde geraken."

De organisatie van Miss USA heeft intussen bevestigd de ingeslagen weg verder te volgen, omdat "Miss USA een woordvoerster is voor het hele land en zich niet mag laten intimideren door een of ander onderwerp".

Volgens sommigen is deze controverse -wint de mooiste of degene met het "beste" antwoord?- vooral een middel om Miss USA de nodige extra aandacht te geven in eigen land. Miss USA speelt immers de laatste jaren nauwelijks nog een rol in de Miss Universe-verkiezing. Vorig jaar behaalde Rima Fakih zelfs de finaleronde niet.

lees ook