"Wil je me beledigen, leer eerst correct schrijven"

Je bent een tiener en denkt over het nodige komische talent te beschikken. Dus publiceer je een video op YouTube, in de hoop dat anderen je grappig vinden. De Canadese "Romes", met Indische roots, probeerde het enkele maanden geleden met onder meer een eigenzinnige Bollywood-versie van "Grenades", de wereldhit van Bruno Mars. Een schot in de roos, maar "Romes" leerde ook de andere kant van de medaille kennen: scheldtirades op het internet. Met die negatieve commentaren rekende ze onlangs kordaat af.

Onder de schuilnaam "Romes" publiceerde het meisje, voorzien van een bril met uiterst dikke glazen en met een overdreven Indisch accent, verschillende filmpjes met eigen versies van een aantal wereldhits, waaronder "What's my name" (Rihanna/Drake) en "Grenades" (Bruno Mars), die beiden al snel aan om en bij anderhalf miljoen hits geraakten. Maar de negatieve commentaren lieten niet lang op zich wachten.

"Ik ben nog niet zo lang op YouTube actief en heb intussen een schare fans gekregen. Maar zoiets brengt ook commentaren met zich mee. Ik noem ze haters", liet "Romes" via Twitter en YouTube weten. Die commentaren mochten dan wel direct zijn, hoogstaande literaire standjes waren het zeker niet: "R u seariouse?", "i"m sure you sing it wrong on pupuse", "you sucks", "your a discrase to brown people", "pleas stop sing. My grand pa can't speek english and she sings better than you in english; please lern first english".

Juist dit slechte taalgebruik gebruikte "Romes" om af te rekenen met haar criticasters. Ze somde verschillende taalfouten op, samen met de afzender, om dan te besluiten: "Wanneer je iemand wil beledigen, alstublieft, leer correct te spellen. Want in de plaats van me aan te vallen en me slechte kritieken te geven, brengen jullie me alleen maar in de war. Dus, als jullie iemand willen bekritiseren, praat dan tenminste op een behoorlijke manier. En ik hoop dat je in de toekomst wel goed ter taal bent. Want wanneer je iemand beledigt op de manier dat jullie doen, dan is het makkelijk om jullie terug te beledigen."

Hier beneden kunt u "I vud catch a grenade for ya", de eigenaardige versie van "Grenades" van Bruno Mars, nogmaals bekijken:

lees ook