België onthult rekeningen van 250.000 Europeanen

België heeft meer dan 250.000 Europeanen met een rekening in ons land aangegeven aan de fiscus in hun thuisland. Het gaat om Europeanen die hier intresten uitbetaald krijgen van banken. Het is de eerste keer dat dat gebeurt, schrijft De Tijd.

Ons land hield eerder al een heffing in op die rekeningen, en die werd doorgestort naar de landen van herkomst. Maar nu worden ook de namen van de rekeninghouders doorgegeven. 24 andere Europese lidstaten doen dat al langer.

In totaal hebben 26 landen bankgegevens uit België gekregen. De meeste gegevens werden aan Frankrijk bezorgd. Zo komen bijna 100.000 van de 250.000 '"ontmaskerde" rekeninghouders uit dat land. Meer dan 50.000 rekeninghouders komen uit Nederland, 22.500 uit Duitsland, ruim 15.000 uit het Verenigd Koninkrijk en bijna 15.000 uit Spanje.

Francis Adyns van Financiën wil niet met zo veel woorden zeggen dat het bankgeheim volledig verdwenen is. "Men spreekt eerder van de discretieplicht van banken die stilaan aan het afkalven is wat de spaartegoeden betreft."

Wie een rekening heeft in Luxemburg of een ander belastingparadijs moet vanaf volgende maand 35 procent betalen op de opbrengsten. Nu is dat nog 20 procent.