Bronzen Adhemar gaat naar Steven Dupré

De Antwerpse striptekenaar Steven Dupré heeft de Bronzen Adhemar of Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Strip 2010-2011 gewonnen. Dupré maakt al een kwarteeuw strips met eigen reeksen als "Sarah en Robin", "Wolf" en het realistische "Coma".

De jury van de prestigieuze prijs noemt Dupré een "uitstekend ambassadeur" van de Vlaamse strip. "Zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland", luidt het. De jury waardeert Dupré ook als "integer en veelzijdig totaalauteur" die het zichzelf nooit gemakkelijk maakt en looft "de constante kwaliteit van zijn oeuvre".

Naast eigen reeksen maakte Dupré de afgelopen jaren vooral furore in het buitenland. Zo maakte hij strips met Didier Alcante (Interpol) en werkte hij met Alexandre Astier aan de spin-off van de populaire Franse televisieserie "Kaamelott". Hij verdeelt zijn tijd tussen de stripverhalen en zijn animatiestudio.

De Bronzen Adhemar is de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal en wordt al sinds 1977 tweejaarlijks uitgereikt tijdens het Strip Turnhout-festival. Eerder mochten onder anderen Kamagurka, Merho, Jan Bosschaert en Willy Linthout de prijs al in ontvangst nemen.

Dupré ontvangt de prijs op 10 december 2011 uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Naast een beeld van Marc Sleens Adhemar (foto) is aan de onderscheiding ook een geldprijs van 12.500 euro verbonden.