Een gratis bordeelbezoekje voor de leraar?

Heel wat kinderen nemen op de laatste schooldag een cadeautje mee naar school voor hun leraar of lerares. Bakt u zelf koekjes voor de juf? Of verrast u de meester met een gratis bordeelbezoekje? Het kan allemaal, maar met het ene cadeautje zijn leerkrachten al blijer dan met het andere, zo blijkt in het juninummer van onderwijsblad Klasse.

Al decennialang worden leraars op het einde van het schooljaar bedankt voor gewezen diensten met een cadeau(tje). Het is dus een stevig ingeburgerde gewoonte. Maar de aard van de cadeaus is doorheen de jaren wel veranderd. Groot, grootser, grootst; gold in de jaren zestig en zeventig als leidraad. Leraren gingen toen naar huis met een kilo pralines, een lederen etui, een kristallen vaas of een enorme fruitkorf.

In de jaren negentig werd de traditie gecommercialiseerd en deden de gadgets hun intrede, veelal opgesmukt met de titel van "beste meester" of "liefste juf". Die zijn intussen ook alweer op de terugweg. Ouders van nu willen immers in de eerste plaats een persoonlijk cadeautje afgeven. En vaak slaan ze zelf aan het knutselen of koken om dat doel te bereiken. De leraars zelf zijn blij met die trend. Zij willen in de eerste plaats een bescheiden, nuttig of eetbaar cadeau, en vooral geen te groot of ongepast cadeau.

Vreemdste cadeaus: de top 5

 1. Cadeaubon voor een bordeelbezoek
  Ik heb het kaartje nog altijd … ongebruikt' (Giedo)
 2. Jonge geit
  "Ze hadden me al voorbereid op een "beest", maar die geit verraste me toch erg" (Jan)
 3. Tuinkabouter
  "Het was er zo eentje met rode muts en kruiwagen. Mijn oma was er blij mee" (Ellen)
 4. Marokkaans kleed
  "Charmant, maar echt niet mijn stijl en veel te groot'" (Nadine)
 5. Ontspannende verwenkuur
  "Alsof ze wisten dat ik dat kon gebruiken na een schooljaar met hun zoon" (Patrick)

"Enkel als de leraar het echt goed doet"

Gemiddeld geven ouders 6 euro uit per kind. Maar er zijn ook uitschieters tot 15 à 20 euro. Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) raadt ouders aan om kritisch na te denken en hun kinderen geen cadeaus mee te geven als ze daar niet zelf spontaan naar vragen en enkel als ze oprecht vinden dat hun leraar het goed doet.