EU-ministers nog verdeeld over Griekse schulden

De ministers van Financiën van de eurozone hebben nog geen overeenstemming bereikt over een nieuw hulppakket voor Griekenland. Ze hebben daarover vergaderd in Brussel. Duitsland wil de banken verplichten om de duur van de leningen aan Athene te verlengen. Maar onder meer Didier Reynders (MR) vindt dat een slecht idee.

Er worden in Europese kringen uiteenlopende opties besproken om de Grieken meer ademruimte te geven bij de terugbetaling van hun gigantische staatsschuld. Enkele landen, onder aanvoering van Duitsland, willen de termijn voor de terugbetaling van Griekse obligaties verlengen.

Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën, dringt er zelfs op aan om de banken te verplichten om die termijn te verlengen. "Maar uiteraard moet in het hulppakket voor Griekenland ook de privésector een belangrijk deel meebetalen", zegt hij wel.

Ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR, foto) vindt dat geen goed idee. Hij denkt dat de banken dan misschien geen geld meer zullen willen lenen aan Griekenland, "maar ook aan Portugal of Ierland". "Die verplichting zou gevaarlijk zijn. Hoe zou het mogelijk zijn om in de toekomst nog geld te vragen aan de banken of aan de privésector na zo'n beslissing. Het is beter dat de banken op vrijwillige basis kunnen beslissen. Dat is in het belang van de financiële sector, maar ook van de hele eurozone."

In "Het journaal" zei econoom Paul De Grauwe nog dat Europa zelf ook een grote verantwoordelijkheid draagt voor de Griekse malaise. "De ministers van Financiën maken bijna op straat ruzie en niemand weet nog wat er zal gebeuren. Door die onenigheid ontstaat er onzekerheid op de markt." De Grauwe denkt ook dat de besparingseisen die Europa heeft gesteld aan Athene, te streng waren.

Naast de termijn voor de terugbetaling van de schulden, is ook de tweede schijf van het hulppakket van Griekenland nog onderwerp van discussie tussen de EU-ministers. Athene zou een hulppakket van 80 tot 120 miljard euro krijgen. Vorig jaar kreeg Griekenland al 110 miljard euro van de Europese Unie en van het IMF.

Volgens eurocommissaris Olli Rehn is een ontwerpakkoord in de maak. "We zijn niet zo ver verwijderd van een gemeenschappelijke oplossing als sommigen denken", verklaarde Rehn in een gesprek met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Niet iedereen is het hiermee eens. Sommigen vrezen dat zo'n initiatief opnieuw slecht beoordeeld zou worden bij de kredietbeoordelaars.

Maandag zou er een akkoord moeten komen over de hulp aan Griekenland.

Nieuwe staatsobligaties

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's verlaagde gisteren de Griekse rating van B tot CCC. Dat is een van de laagste beoordelingen ter wereld. Daardoor steeg de rente op Grieks staatspapier op tien jaar vandaag naar een nieuwe recordhoogte van 17,12 procent.

Naar aanleiding van deze negatieve beoordeling heeft de Griekse regering vandaag alvast besloten staatsobligaties uit te geven ter waarde van 1,25 miljard euro.

Uit protest tegen de besparingsplannen van de regering wordt er in Griekenland woensdag opnieuw massaal gestaakt. Treinen zullen niet uitrijden en boten blijven in de havens, de ministeries en overheidsdiensten en ook de banken zullen voor 24 uur gesloten blijven.

Voor de toeristische sector zou de hinder daarentegen beperkt blijven, want bijvoorbeeld de luchtverkeersleiders nemen niet aan de actie deel. De staking komt er op initiatief van de grootste twee vakbonden.

lees ook