Michel: "PS blokkeert net zo veel als de N-VA"

De linkse partijen aan Franstalige kant blokkeren net zo goed de federale onderhandelingen als de N-VA, maar dan op sociaal-economisch vlak. Dat is de mening van MR-voorzitter Charles Michel.

Aan Vlaamse kant ijvert de N-VA al maanden voor een Vlaams front tegen de Franstaligen, maar anders dan misschien vermoed wordt, is er ook aan Franstalige kant niet altijd sprake van een hecht front. Op communautair vlak mogen de Franstaligen dan misschien wel zo goed als op dezelfde lijn zitten, wat de sociaal-economische thema's betreft, zit er zeker storing op die lijn.

Charles Michel, voorzitter van de Franstalige liberalen, maakte dat vandaag nog eens duidelijk in een interview met de Franstalige Brusselse krant Le Soir. Volgens de MR-voorzitter blokkeren de linkse Franstalige partijen net zo goed de onderhandelingen als de N-VA, maar dan op sociaal-economisch vlak.

Michel verwijt hen, en dan vooral de PS, "een vorm van sociaal-economisch conservatisme en immobilisme". Volgens Michel geeft de PS met haar "imago van conservatisme de perceptie dat er met het linkse conservatisme geen grondige hervormingen mogelijk zijn".

In "De ochtend" op Radio 1 benadrukt Michel dat "men risico's moet nemen om tot oplossingen te komen". Hij pleit voor een "progressieve en dus liberale" aanpak van de hervorming van de pensioenen, van de arbeidsmarkt of van justitie. Hoewel er volgens hem een conservatief sociaal-economisch imago op de Franstalige partijen plakt, beklemtoont hij dat er wel degelijk partijen aan Franstalige kant zijn "die bereid zijn om grondige hervormingen uit te voeren".

Michel herhaalt ook nog eens dat PS-voorzitter en formateur Elio Di Rupo naar zijn mening zeker niet de woordvoerder is van alle Franstaligen. "De voorzitter van de PS vertegenwoordigt de PS. Zelfs met 35 procent van de kiezers vertegenwoordigt hij niet alle Franstaligen."

Onkelinx: "Vanwaar die arrogantie?"

Vicepremier Laurette Onkelinx (PS) begrijpt de kritiek van Michel niet. "Ik begrijp deze terugkeer van arrogantie van de MR-voorzitter niet goed", reageerde ze op de Franstalige zender Bel RTL. Onkelinx herinnerde Michel eraan dat de liberalen de verkiezingen van juni 2010 hebben verloren en dat Di Rupo hen uiteindelijk toch uitgenodigd heeft aan de onderhandelingstafel.

Volgens Onkelinx passen Michels uitspraken enkel in een politiek spelletje dat al veel te lang geduurd heeft. "Ik stel voor dat men deze politieke spelletjes met aanvallen en tegenaanvallen stopzet. Laten we daarentegen samenwerken."

Onkelinx ging vandaag langs bij haar partijvoorzitter en formateur Elio Di Rupo, die zijn consultaties met de partijvoorzitters heeft hervat. In naam van de PS spreekt ze met Di Rupo over werk, gezondheidszorg en pensioenen. Vorige week ontving hij Charles Michel (MR), Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever (N-VA).