Nog twee kandidaten om Strauss-Kahn op te volgen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft twee kandidaten overgehouden om de voormalige Franse topman Dominique Strauss-Kahn op te volgen: de Franse minister van Financiën Christine Lagarde en de voorzitter van de Mexicaanse centrale bank Agustin Carstens.

Bijna een maand na het ontslag van de voormalige Franse topman blijven er nog twee kandidaten over om Dominique Strauss-Kahn op te volgen aan het hoofd van het IMF. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde (foto bovenaan, rechts) is de topfavoriete voor de functie. Lagarde werd naar voren geschoven als kandidaat van de Europese Unie.

De topfunctie bij het IMF gaat traditioneel naar een Europeaan, waardoor Lagarde een streepje voor heeft. Maar haar Mexicaanse uitdager, de voorzitter van de centrale bank Agustin Carstens (foto bovenaan, links) vindt dat de nieuwe IMF-baas beter niet uit Europa komt, omdat Europese landen als Griekenland, Portugal en Ierland momenteel zwaar lenen bij het IMF.

Al beseft hij dat Lagardes kansen om de functie in de wacht te slepen "zeer hoog" zijn. In een toespraak in Washington drukte hij echter de hoop uit dat, mocht hij niet winnen, zijn kandidatuur in de toekomst de weg zou vrijmaken voor andere kandidaten uit groeilanden.

Een derde kandidaat, de 67-jarige Israëliër Stanley Fischer, haalde de shortlist niet. Fisher, momenteel voorzitter van de Israëlische centrale bank en de voormalige nummer twee van het IMF, is twee jaar ouder dan de leeftijdslimiet van 65 jaar die het IMF vooropgesteld had.

Het IMF moest op zoek naar een nieuwe topman of -vrouw na het ontslag van Dominique Strauss-Kahn (foto in tekst) vorige maand. Strauss-Kahn stapte op nadat hij beschuldigd was van de aanranding van een kamermeisje in een New Yorks hotel. De Fransman is onder borg vrij en leeft momenteel onder huisarrest in New York. Hij pleit onschuldig.