Nokia en Apple beslechten patentstrijd

Nokia en Apple, de twee grootste fabrikanten van mobiele telefoons ter wereld, hebben hun jarenlange strijd rond patenten bijgelegd. In het akkoord zou Apple een som en royalty's aan zijn Finse concurrent betalen om de strijd definitief te staken.

De precieze details over de deal blijven nog geheim, maar de bedoeling is in elk geval om via een eenmalige betaling de strijdbijl te begraven. Apple zou aan Nokia een som betalen en royalty's afdragen voor de termijn van het akkoord, zo maakte het Finse bedrijf bekend. De sommen zijn vertrouwelijk.

De twee bedrijven lagen al sinds 2009 overhoop met elkaar. Nokia verweet Apple dat het een aantal van zijn patenten had geschonden en eiste royalty's op de miljoenen iPhones die sinds 2007 werden verkocht. In maart van dit jaar raakte bekend dat het ging om 46 patenten. De strijd werd uitgevochten voor verschillende instanties in meerdere landen. Die vervallen nu allemaal.

Voor Nokia is het akkoord goed nieuws. Het bedrijf lag al geruime tijd onder vuur bij de belegger, na een winstwaarschuwing als gevolg van de zware concurrentie in de markt van de smartphones. Verwacht wordt dat het akkoord een positief financieel effect zal hebben in het tweede kwartaal.